Snakk om betalingsløsninger Del 1 – 3 sikkerhetstiltak for tryggere betalinger

Nå som den travleste tiden for handel står for døren, er det ikke bare viktig å ha kapasitet til å håndtere trykket. Du må også vite at betalingsløsningen din er både pålitelig og sikker. Og akkurat sikkerhet er særlig aktuelt på denne tiden av året. Ikke minst med tanke på den svenske Myndigheten for samfunnsbeskyttelse og beredskaps initiativ «Tänk säkert». Men også fordi antallet svindelsaker øker. Derfor vil vi informere om hva du kan gjøre for at både du og kundene dine skal kunne føle dere trygge.
Hva er kort-/kredittsvindel?
I 2020 rapporterte 4 % av den svenske befolkningen i alderen 16–84 år at de hadde vært utsatt for en eller annen form for kort-/kredittsvindel. Hvis vi regner om til antall, tilsvarer dette at ca. 334 000 personer i befolkningen har vært utsatt for dette. Og selv om antall ofre har gått ned de siste årene, er arbeidet med å motvirke svindel minst like viktig i dag.
Ifølge målinger gjort i 2022 rapporterer 32 % av respondentene i alderen 16–84 at de bekymrer seg for å bli utsatt for svindel når de kjøper varer eller tjenester for eksempel på Internett.
Men hva klassifiseres egentlig som kortsvindel?
Kortsvindel med fysisk kort innebærer at det skjer en slags transaksjon. Det kan for eksempel være at noen har brukt ditt bankkort, debetkort eller kredittkort til å kjøpe en vare eller tjeneste eller for å ta ut kontanter uten at du har godkjent dette.
Så hva kan du gjøre for at kunden skal kunne føle seg trygg ved kjøp i butikk eller nettbutikk, eller ved valg av leverandør?
1. Trygge kjøp i butikk
La kundene tæppe kortet!
Vi har skrevet om det tidligere, men det tåler å nevnes igjen. Kontaktløse betalinger fortsetter å øke og viser ingen tegn til å avvike fra trenden. Derimot kan vi se at usikkerheten rundt betalingsmåten varierer.
I dag er det mange på markedet som tilbyr terminaler som kan ta imot kontaktløse betalinger. Det vil si at du legger kortet eller den digitale lommeboken mot betalingsterminalen i stedet for å bruke chip og pin.
Faktisk er teknologien som den kontaktløse betalingen er basert på, den samme som når du setter inn kortet i en terminal. Du og kundene dine kan dermed føle dere minst like trygge med tæpping som med chip!
Beskytt forbrukeren med betalingstjenestedirektivet
Du har sikkert opplevd at etter at du har tæppet med kortet flere ganger, må du til slutt taste koden og/eller bruke chip. Dette heter PSD2, som er en forkortelse for Payment Services Directive 2. Dette er EUs andre betalingstjenestedirektiv, som regulerer betalinger og kontoer – både for bedrifter og privatpersoner. Direktivet skal blant annet forbedre innovasjonen innenfor betalingstjenester, samtidig som det skal styrke betalingssikkerheten og beskytte forbrukeren. Se vår guide til PSD2 her.
2. Sikrere netthandel
Sikker identifisering
3D Secure 2, som forkortes 3DS2, er den nyeste standardiserte autentiseringsløsningen for sikre betalinger med kort på nett.
Det innebærer at du kan bruke tofaktorautentisering for å bekrefte kjøperens identitet og dermed gjøre det vanskeligere for svindlere å foreta falske kjøp hos deg.
Kunden må altså identifisere seg på to forskjellige måter (for eksempel med passord eller fingeravtrykk) når de betaler med kort på nett. Les mer om hva 3D secure innebærer her.
Lagre kundens opplysninger på en trygg måte
På samme måte som at du skal føle deg trygg på løsningene du velger å bruke, er det naturligvis minst like viktig at kundene føler seg trygge når de betaler i nettbutikken din. Noe av dette kan for eksempel handle om å kunne lagre opplysningene sine på en trygg måte for å gjøre det enklere ved nye og gjentatte kjøp.
En måte å gjøre dette på, er å bruke det som kalles nettverkstokeniserte betalinger, som kort beskrevet betyr at kortnummeret som lagres, byttes ut med et 16-sifret nummer.
Les mer om hvordan det fungerer her.
3. Hva gjør vi som leverandør?
En av de viktigste oppgavene vi har som leverandør, er å sørge for at vi har gode rutiner mot hvitvasking av penger. Det vil si at vi gjør det vi kan for alt fra å motvirke hvitvasking av penger til å ha riktig sertifisering på terminalene våre.
Vi lærer kundene å kjenne
Kanskje du har hørt uttrykket KYC før?
Hvis ikke, står det for "Know Your Customer", eller "kundekjennskap" på norsk. Og det er nettopp dette det handler om – å lære kundene å kjenne. Dette gjør vi og mange andre i bransjen for å redusere all potensiell risiko knyttet til hvitvasking av penger. Derfor må du fylle ut et skjema før vi kan starte samarbeidet.
Vi tilbyr bare sertifiserte terminaler
PCI DSS er en forkortelse for Payment Card Industry Data Security Standard. For å motvirke svindel har fem av de største kredittkortselskapene (Mastercard, VISA, American Express, Discover og JCB) gjennom en felles avtale vedtatt retningslinjer for en sikker kortbetalingsprosess som skal motvirke svindel.
Vil du snakke mer om sikre betalinger?
Du er alltid velkommen til å kontakte oss. Vi er her for deg, og vi hjelper deg gjerne med både store og små spørsmål. Fyll ut kontaktopplysninger i skjemaet nedenfor, eller ring oss direkte på +47 220 36 045.